Titel: Förr i tiden- i min ugdom

Meddelare: Sigrid Margareta Bergström  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Bränne

Förr i tiden- i min ungdom och framgenom hade de mycket fyr för sej med barnen. Strax barnet var fött, skulle man göra korstecknet på deras bröst och panna och läsa fader vår. I badvattnet skulle man ha eldkol, innan de fick kastas ut. Somliga slog aldrig ut vattnet, som de tvättat barntrasorna i, utan tömde ut det inne i ladugården eller i elden. Trasorna fick man på inga villkor torka ute i luften. - Gjorde man annorlunda, var man rädd, att barnetskulle bli "bortbytt" eller "råka i" från den underjordiske.

Nordiska museet. Hammarstedtska arkivet. Barnavård II. Bad- och tvättvatten.